درمان سینوزیت : در این مقاله توضیحاتی در خصوص روش های درمان سینوزیت حاد و مزمن ارائه می شود. از آنجایی كه به علت ابتلا به بیماری هایی مانند سرماخوردگی، بینی شما میتواند دچار احتقان و گرفتگی شود، امکان دارد احتقان ساده بینی را با سینوزیت اشتباه بگیرید، ولی سرماخوردگی اغلب حدوداً ۷ الی ۱۴ روز به طول می انجامد آنگاه بدون درمان، رفع می شود. سینوزیت مزمن معمولاً بیشتر طول می كشد و علائم آن به طور مشخص بیشتر از یك سرماخوردگی ساده می باشد.
پزشك با گوش دادن به شرح حال بیمار و انجام معاینه بالینی، برای تشخیص سینوزیت درخواست انجام رادیوگرافی و در صورت ضرورت MRI یا سی تی اسكن را می دهد. بعد از تشخیص سینوزیت و شناسایی دلایل احتمالی آن، پزشك می تواند از روش هایی جهت كاهش التهاب و بهبود علائم استفاده نماید.
سینوزیت عمدتاً به سه نوع حاد، مزمن و عود کننده تقسیم می شود.
سينوزيت حاد: سينوزيت حاد بين ۲ الی ۴ هفته به طول می انجامد. این نوع سينوزيت معمولاً در پی سرما خوردگی و آنفلوآنرا ایجاد می شود.
عفونت اوليه به مخاط سينوس ها حمله ور شده و آنها را ملتهب می کند. بدن شما با ساخت بيشتر مخاط یا موکوس به اين هجوم ويروس ها پاسخ می دهد.
افزايش میزان موکوس باعث می شود که دهانه سينوس ها مسدود و يا تنگ شود. بنابراین احتباس ميکروبها و ترشحات روی می دهد. تجمع اين ترشحات شرایط مناسبی برای رشد و تکثير ميکروب ها مهیا می سازد.
باکتريهای بی ضرری در مجاری فوقانی تنفسی وجود دارند، ولیکن زمانی که سيستم ايمنی بدن دچار ضعف می شود و يا در تخليه سينوسهای مسدود شده (در پی عفونت های ويروسی و يا سرماخوردگی) اختلال ایجاد می شود، اين باکتری ها سریعاً تکثیر يافته و به سينوس ها حمله ور می شوند.
گاهی عفونتهای قارچی نيز می توانند موجب ايجاد سينوزيت حاد شوند. در صورتی که علائم سرماخوردگی بيش از يک هفته باقی بماند احتمال دارد به سينوزيت تبديل شده باشد.
سينوزيت مزمن: سينوزيت در صورتیکه بيش از چهار هفته بهبود پیدا نکند مزمن شده است. سينوزيت مزمن امکان دارد تا سالها فرد را درگیر کند. این عارضه معمولاً به وسیله عفونت های باکتریایی و عوامل آلرژی زا بروز میکند. اغلب آسم و اختلالات آلرژيک مزمن موجب ايجاد سينوزيت مزمن می شوند. ۲۰ درصد از افراد مبتلا به سينوزيت مزمن دچار پوليپ بينی نيز می شوند.
سينوزيت عود کننده: فرد دچار چندین حمله سينوزيتی در طول سال می شود. حملات در اثر واکنش آلرژيک، شوره سر و موی حيوانات، تغييرات دمايی شديد (هوای خيلی گرم و يا خيلی سرد و خشک)، مايت ها، گرده گیاهان، گرد و غبار و دود سيگار ايجاد می شوند.
چنانچه دچار سینوزیت حاد هستید، پزشك شما امکان دارد درمان های ذیل را تجویز نماید:
در صورتیکه عامل سینوزیت میكروبی باشد، مصرف آنتی بیوتیك ها به همراه داروهای ضد احتقان موضعی یا خوراکی (برای بینی) می تواند کمک كننده باشد. پزشک آنتی بیوتیكی را تجویز می نماید كه بر شایع ترین نوع باكتری عامل سینوزیت تأثیرگذار باشد.
در اکثر موارد، سینوزیت حاد بدون مصرف آنتی بیوتیك به خودی خود بهبود می یابد ولیکن اگر به همراه سینوزیت، به آلرژی هم مبتلا باشید، امکان دارد برای کنترل علائم آلرژی به دارو نیاز داشته باشید.
ضمن اینکه احتمال دارد پزشک شما یک اسپری كورتونی بینی به همراه سایر درمان ها تجویز نماید تا احتقان، التهاب و تورم بینی شما كاهش پیدا کند.
روش های درمان سینوزیت مزمن عبارتند از:
آنتی بیوتیک: ممکن است پزشک برای بهبود وضعیت بیمار آنتی بیوتیک تجویز کند.
قطره های بینی کورتون دار: این قطره ها از طریق بینی مصرف می شوند و موجب کاهش علائم و التهاب و بهبود سریع تر بیمار می شوند.
شستشوی بینی: بینی و سینوس ها با استفاده از سرم یا محلول آب نمک شستشو داده می شوند تا عفونت ها پاک شود.
جراحی: در اکثر موارد برای رفع سینوزیت، درمان دارویی کفایت می کند اما در صورتیکه عفونت به مدت بیشتر از سه ماه طول بکشد امکان دارد درمان های دارویی دیگر مؤثر واقع نشوند در این صورت پزشک برای تخلیه محتویات سینوس از طریق جراحی آندوسکوپی سینوس این بیماری را درمان می کند.
جراحی سر و گردن و آندوسکوپی سینوس